Actueel

Kunstwerk in hekwerk

Ter verfraaiing van de openbare ruimte is het hekwerk dat het Philips van Kleefbolwerck scheidt van het (openbare) Philips van Kleefpad (80 meter), op initiatief van de gemeente Oss, voorzien van kunstzinnige afbeeldingen. Het betreft het hoofd van Philips van Kleef, twee afuiten met kanonnen (en rook!) alsmede enige vaandeldragende soldaten en wachters. Een en ander is op schitterende wijze in het gaas gevlochten naar een idee van de in Amsterdam werkzame Brabantse kunstenaar Joep Verhoeven van Lacefence. Het werk is uitgevoerd in India, op basis van fair trade.

De belangstelling voor deze bijzondere kunstzinnige uiting is terecht groot.

Nominatie Brabantse Stijlprijs 2017

De Provincie Noord-Brabant is op zoek naar ‘verrassende plekken op onverwachte locaties’ die de leefomgeving verrijken. Daartoe is de Brabantse Stijlprijs 2017 ingesteld. Originaliteit, creativiteit, liefde voor de plek en ontwerpkwaliteit zijn belangrijke criteria voor de jury die de ingezonden projecten beoordeeld.

Door de Brabantse gemeenten werden 82 projecten ingezonden, gerealiseerd in de periode 2012-2016. Daarvan zijn er 18 genomineerd, waaronder het door de Gemeente Oss ingezonden project Philips van Kleefbolwerck.

Beleidsplan

Op 6 december 2016 stelde het bestuur van de stichting een ambitieus nieuw meerjarig beleidsplan vast, getiteld Ravenstein, ‘Kleefse’ vestingstad’. Het kent een tiental projecten gericht op vergroting van de allure van de vestingstad Ravenstein en zijn Kleefse connectie. Elders op deze site is het plan in zijn geheel opgenomen.

Opening Bolwerck

Op 13 mei 2016 werd het Philips van Kleefbolwerck (anno 1509) in tegenwoordigheid van ongeveer 300 genodigden ‘heropend’ door een kanonschot, afgevuurd door Peter van Uhm, oud- bevelhebber van de Nederlandse Strijdkrachten en lid van het Comité van aanbeveling. De feestelijkheden werden opgeluisterd door o.a. een oorverdovend maar prachtig optreden van de Böllerschützengruppe Sankt Barbara uit Uedem-Keppeln (Kreis Kleve) en door het Ravensteinse Sint Barbaragilde. Sint Barbara is de patroonheilige van o.a. de artillerie. Ook autoriteiten van Stadt Kleve en van de Gemeente Oss, waar Ravenstein onder valt, waren aanwezig. Op YouTube – onder ‘Ravenstein’ en/of ‘Philips van Kleefbolwerck’ - vindt u een prachtig filmpje van het Duitse optreden. Zie ook ‘Omroep Walraven’, uitzending van 18 mei 2016.

Open Dag

Op 15 mei 2016 (Tweede Pinksterdag) was het ‘open dag’. Ruim 700 bezoekers maakten kennis met het herkenbaar en beleefbaar geworden bolwerck. Sindsdien bezoeken talrijke groepen, veelal via de rondleidingen van de Heemkundekring, het vestingwerk.

Zuiderwaterlinie

Stichting Vestingwerken is nauw betrokken bij het provinciale project Zuiderwaterlinie. Deze militaire erfgoedlinie strekt zich uit van Bergen op Zoom tot Grave. De linie tekent de culturele grens tussen noord en zuid Nederland die nog altijd actueel is.